Eldning i kakelugn

Hur gör man?

Så här eldar du i en kakelugn

Här får du tips om hur du bäst eldar i en kakelugn för att det inte skall ryka in och inte skada ugnen.

När din kakelugn har torkat efter uppsättning eller en omsättning kan du äntligen börja elda i den.

Vad är det då man skall tänka på?

Ved
Hugger du din egen ved är det bra att redan från början göra vedklabbar som är i rätt storlek. För vissa ugnar är det svårt att få in längre klabbar. Det går att ställa in dom snett men bäst och enklast blir det om längden matchar ugnen. 
Använd gärna ved från lövträd. De brinner långsammare och glöden håller längre.
Se också till att veden är riktigt torr. Fuktig ved gör att det bildas sot och beläggningar i ugnen och skorstenen.

Lägg in ved
Börja med att lägga in lättantändlig ved (mindre bitar och flisor) och eventuellt lite papper. Över det lägger du större klabbar. Det bästa för ugnen är om veden ligger i mitten i eldstaden och inte vidrör väggarna då det kan bränna teglet mer än nödvändigt. 

Öppna spjället helt när man tänder
Tänd i botten och öppna spjället fullt ut. Detta är viktigt så att det bildas ett sug i skorstenen och röken går ut rätt väg. Skulle det vara kallt ute och skorstenspipan är kall kan det vara svårare för röken att hitta ut. Då kan man starta en liten eld först för att suget i skorstenen skall skapas.  

Styr elden med spjällen på ungsluckorna
Kolla på elden och när den stora veden tagit sig kan man stänga de inre ugnsluckorna och stänga spjället lite så det är till hälften öppet. Spjällen på ugnsluckan kan man variera så det brinner i lagom takt och varken brinner häftigt eller endast glöder. 
Kakelugnen skall värmas upp långsamt. Om det blir hastiga temperaturförändringar kan det uppstå små sprickor i ugnen som såsmånigom kan leda till läckor.  Låt det brinna långsamt då blir det mindre belastning på ugnen och den blir jämnare varm. Stäng aldrig de yttre ugnsluckorna då du eldar. Är de av mässing kan de bli missfärgade av för mycket värme.

 

Låt det brinna ut
Nu kan det brinna ut och det tar ca 2 timmar beroende på vedens tjocklek och hur mycket man eldar på. Vill man förlänga eldningen går det bra att lägga på mer ved på brasan. Öppna då ugnsluckorna och lägg in veden. När man gör detta är det praktiskt att ha en eldgaffel till hands för att skapa utrymme i elden och få den nya veden på plats. Om man letar efter en eldgaffel se till att ta en som är tillräckligt lång för att slippa bränna sig när man kommit för nära. 
Tänk på att det är bra att ha ett brasskydd nedanför ugnen då det lätt sprakar ut gnistor ur elden.

Stäng igen spjället så mycket det går utan att det ryker in
Till slut när elden har slocknat kan man stänga till spjället så mycket det går utan att det ryker in. Då innesluts värmen och kakelugnen kommer avge mycket värme i flera timmar.

Njut av värmen
Det är inte mycket annat man måste tänka på. Dra fram en fåtölj och ta fram en god bok, lyssna till spraket och nj
ut av värmen.

 Förr i tiden stängde man spjället helt när den brunnit ut men det rekommenderas inte man skall göra för då kan det ryka in lite. Stäng så mycket det går utan att det börjar ryka in. 

Rengöra ugnen efter eldning
När kakelugnen svalnat och värmen spridit sig i huset kan det vara dags att göra rent efter eldningen. Då är det bra att ha en askspade och en eldningsborste till hands. Tänk på att askan måste ha slocknat helt och lägg den inte i något brännbart då det lång tid efter ha brunnit kan ta sig igen. Se till att inte ta några risker. 
En eldfast hink kan vara bra att ha och lägga gammal aska i. Askan kan sen spridas ut i trädgården då den är helt ofarlig.