Skötsel

Hur sköter man om sin kakelugn?

Det här skall man tänka på

Din kakelugn är kanske alldeles nyuppsatt och du vill veta hur man sköter om den på bästa sätt? Här kan du lära dig hur du håller den fin och ökar kakelugnens livslängd.

Ha tålamod
Har du precis blivit ägare till en ny kakelugn vill jag passa på att gratulera! Jag hoppas och tror att du kommer ha många varma sköna stunder i dess närhet.
En nyuppsatt eller omsatt kakelugn får man inte börja elda i med en gång. Tyvärr måste man ge kakelugnen tid så den kan sätta sig och torka ordentligt. Detta tar 3 månader för en traditionellt uppsatt kakelugn. Det går bra smygstarta genom att tända 2-3 värmeljus inne i ugnen om man inte kan vänta 3 månader.

 

Eldningstillstånd
Det krävs ett eldningstillstånd för att man skall få elda i sin kakelugn. Eldningstillstånd ges efter att en brandskyddskontroll är genomförd av en sotare. Kontrollen skall göras vart 3:dje år för att man inte skall få eldningsförbud.
När ditt eldningstillstånd håller på att gå ut kontaktar du din sotare, som kommer och inspekterar skorstenen och provtrycker kakelugnen. Ser allt ser bra ut förnyas tillståndet. 
Har man varit duktig och eldat mycket i sin ugn skadar det inte om sotaren gör brandskyddskontroll vart annat år istället.
Kostnaden för en brandskyddskontroll varierar mycket från plats till plats men vanligtvis går det på mellan 1.000-2.000 kronor.

Minimera temperaturrörelser
Ett hus rör sig lite naturligt för att det är olika material som utsätts för temperaturförändringar och belastningar. Det samma är det med en kakelugn. Rörelserna i en kakelugn gör att det kan uppstå små sprickor som kan synas i fogarna mellan kakelplattorna. Detta är helt naturligt men med tiden kan det börja läcka så det är bra att begränsa sprickbildningen.

Minska sprickbildning gör man genom att inte utsätta kakelugnen för snabba temperaturförändringar. Snabba temperaturförändringar gör att det rör sig mycket. 

Är det mycket kallt i huset är det därför bra att börja elda långsamt i ugnen så inte det blir fullt fart från början.
Lägg bara in några få vedbitar och elda på låg fart så att kakelugnen blir ljummen. Efter några minuter kan man lägga på mer ved och temperaturen i kakelugnen stiger sakta. Detta mår ugnen bäst av och det kommer öka dess livslängd och minska sprickbildning.
Vill man dölja sprickor i fogarna kan man själv foga kakelugnen med krita. En guide på hur du gör detta kommer presenteras här på sidan.

Damma och polera
Utöver det behöver kakelugnen inte mycket skötsel. Damma av den ibland, polera ugnsluckorna och den kommer att vara dig en god vän på alla årets dagar fast speciellt på kalla, regniga och stormiga höstkvällar. Det är inte mycket som slår att dra fåtöljen lite närmare så värmen kan stråla mot mig och känna hur värmen sakta kommer tillbaka i hela kroppen. Lägg upp fötterna på en fotpall, sippa långsamt på hett the och njuta av en skön bok. Det är kvalitetstid och man kan känna hur kraften kommer tillbaka till kroppen.